MiCasa Vol.C

São Paulo
Photo © studio mk27
Photo © studio mk27
Photo © studio mk27
Photo © studio mk27
Photo © studio mk27
Photo © studio mk27
Photo © studio mk27
Photo © studio mk27
Photo © studio mk27
Photo © studio mk27
Photo © studio mk27
Photo © studio mk27
Photo © studio mk27
Photo © studio mk27
Photo © studio mk27
Photo © studio mk27
Photo © studio mk27
Photo © studio mk27
Photo © studio mk27
Photo © studio mk27
Photo © studio mk27
Photo © studio mk27
Photo © studio mk27
Photo © studio mk27
Photo © studio mk27
Photo © studio mk27
Photo © studio mk27
Photo © studio mk27
Arquitectos
Studio MK27
Localização
São Paulo
Ano
2018
Custo
Undisclosed
Pisos
1-5 Stories
Equipa
Marcio Kogan (Author), Marcio Tanaka (Co-author), Fernando Guerra (Photographer)
Structural Analysis - Wood
Carpinteria Estruturas de Madeira
Structural Analysis - Concrete
GDPE Projetos Estruturais
MEP
Zamaro Projetos de Instalações
Foundations
Apoio Assessoria e Projeto de Fundações
Air Conditioning
Thermoplan Engenharia Térmica
Contractor
All'e Engenharia

MiCasa Vol.C is a single open space that completes the existing furniture store complex in São Paulo. The complex consists of the original store, Vol.A, the annex designed by studio mk27 in 2007, Vol.B, and now the new space called Vol.C.
The demand for a flexible program led to the creation of an internal space that allowed for several possible uses: shop, exhibition space or temporary residence for invited artists, on a caravan that fits inside the space. The resulting space is a 15x15m floor plan with a 7,5m ceiling height. An Isamu Noguchi's pendant lamp punctuates the double symmetry of the space and explores its vertical dimension.
For the construction of a light pavilion, the studio adopted a wood structural system, continuing studiomk27’s recent research on the subject and suitable for a clean and fast construction.
A succession of glued laminated timber frames overcomes almost 15m spans. Every two modules, in the upper plane, steel rods are used for bracing the structure.
A substructure supports the skin of the building and creates a gap between the plane of the façade and the pillars. This distance reinforces the reading of the rhythm and of the simple fittings of the wooden elements.
Contrasting with the “straightness” of the metal structure of Vol.A and the brutalist exposed concrete of Vol.B, Vol.C seems to float off the ground gently, like a Japanese lantern.
The building’s envelope is made of folded sheets of two different materials: translucent polycarbonate in the upper half and a white metal plate in the lower one. During the day, the shadows of surrounding trees are projected onto the façade, bringing the poetic movement of light and nature into the inner space.

Projetos relacionados

  • BOSS Store Kopenhagen
    Hollin+Radoske
  • アジアンスイーツ香記
    小山光/Key Operation Inc.
  • ruh boutique
    vir.mueller architects
  • Stadtausstellung Haus J2 Bundesgartenschau 2019
    Architektur 6H
  • woodwalk showroom
    vir.mueller architects

Revista

Outros projetos por Studio MK27

Studio SC
São Paulo
Decameron store
São Paulo
Casa Punta
Punta del'Est, Uruguay
Casa MM
São Paulo
P House
São Paulo
Flag House
Whistler, Canada