House on the Cafezal

Campinas
Photo © Rafaela Netto
Photo © Rafaela Netto
Photo © Rafaela Netto
Photo © Rafaela Netto
Photo © Rafaela Netto
Photo © Rafaela Netto
Photo © Rafaela Netto
Photo © Rafaela Netto
Photo © Rafaela Netto
Photo © Rafaela Netto
Photo © Rafaela Netto
Photo © Rafaela Netto
Photo © Rafaela Netto
Arquitectos
FGMF Architects
Ano
2014
Custo
Undisclosed
Pisos
1-5 Stories

Situated on a large site within a gated community, the House on the Cafezal was idealized with a simple starting point: a large covering standing 3,5m tall doubles as a 700m² porch within which the residential program is distributed, permeated by internal gardens.

Having its layout organized by the views and sun shading, the residence was implanted on the highest point of the site and looks upon both the horizon and the leisure areas underneath - sauna, pool and barbecue area and the beach tennis court. The social area is mostly encased in glass and is located amidst gardens that begin outside of the covering and continue under it in an architectural discussion about the buildings' perceived limits and their relationship with its surroundings.

Both the covering and the sides of the building were built in a light steel structure, being enveloped by thermoacoustic tiles on the outside. On the inside, a sustainable plastic material with an appearance similar to wood is near omnipresent, relating it to the surrounding gardens.

Pre-fabricated, low-maintenance building systems (i.e. the ceilings, glazing and enveloped steel structure), ease of maintenance and cleaning, maximum usage of natural lighting, high standards for temperature comfort, solar heating systems, well planned acoustic insulation, complete handicapped accessibility, security and salubrity.

Projetos relacionados

  • Mehrfamilienhaus R-R
    Weber Architekten
  • Garage, garden, terrace, swimming pool and access to terraced house
    Estudi D'Arquitectura Toni Gironès
  • PR house
    Bach Arquitectes
  • Live in an olive grove in Cadaqués: dwell a house in “Ses Oliveres” beach
    Estudi D'Arquitectura Toni Gironès
  • Einfamilienhaus S
    Weber Architekten

Revista

Outros projetos por FGMF Architects

Casa Natura
Santo André
Casa Grelha
São José dos Campos
Casa Rex
São Paulo
Edifício Corujas
São Paulo
Edifício Projeto Viver
São Paulo
FDE - Várzea Paulista
Várzea Paulista