Centro de engenharia Google

Belo Horizonte
Entrance hall
Photo © @gabrielcastro
Reception - Library
Photo © @gabrielcastro
Reception - Library
Photo © @gabrielcastro
Cafe
Photo © @gabrielcastro
Games
Photo © @gabrielcastro
Games - Cafe
Photo © @gabrielcastro
Games - Cafe
Photo © @gabrielcastro
Restaurant
Photo © @gabrielcastro
Restaurant
Photo © @gabrielcastro
Restaurant
Photo © @gabrielcastro
Restaurant
Photo © @gabrielcastro
Restaurant
Photo © @gabrielcastro
Google Park - Barber Shop
Photo © @gabrielcastro
Google Park
Photo © @gabrielcastro
Google Park
Photo © @gabrielcastro
Google Park
Photo © @gabrielcastro
Google Park
Photo © @gabrielcastro
Tech Talk
Photo © @gabrielcastro
Tech Talk
Photo © @gabrielcastro
Ladder
Photo © @gabrielcastro
Workspace
Photo © @gabrielcastro
Workspace
Photo © @gabrielcastro
Meeting room - Signage
Photo © @gabrielcastro
Meeting room - Signage
Photo © @gabrielcastro
Meeting room
Photo © @gabrielcastro
Meeting room
Photo © @gabrielcastro
Workspace - Micro Kitchen
Photo © @gabrielcastro
Micro Kitchen - Signage
Photo © @gabrielcastro
Laundry - Signage
Photo © @gabrielcastro
Bathroom - Signage
Photo © @gabrielcastro
Arquitectos
BCMF Arquitetos
Endereço
Boulevard Corporate Tower - Av. dos Andradas, 3000 - Santa Efigênia, 30260-070, Belo Horizonte
Ano
2016
Pisos
1-5 Stories
Cliente
GOOGLE
Equipa
bcmf arquitetos, mach arquitetos, hardy design, ld studio, atiaîa design

Most people ignore that much of the web’s intelligence has been built in Brazil, at Google’s Belo Horizonte Engineering Center, the only one in Latin America. The new office space has over 50,000 sqf across 4 floors of a mixed-use complex in the bohemian Santa Efigênia neighborhood. The challenge was to identify strong conceptual references that would link the global company to the young capital of the traditional Minas Gerais state. The interior design integrates graphics and lighting, exploring the tension between the local culture and the Google’s culture in a subtle and sophisticated approach.

Spaces / Environment: Contrary to conventional office design, “common areas” takes almost as much space as formal “work areas”. The leisure spaces can also be used as workspaces, so that both things are constantly interconnected. In the workspaces, the materials refer to the digital (or intangible) realm: glass transparency, privacy screens and sleek surfaces, in order to make the space as immersive as possible. In the community spaces, the materials refer to Minas Gerais’ culture and landscape: tactile materials, textures, earthy tones, latticework and meshes. The basis of the color palette and lighting solutions was chosen also reinforces the binary concept: shades of blue (“cool”) are predominant in work areas, while shades of red (“warm”) dominate the common areas.

Climatology / Parametric Design The graphic patterns on the glass surfaces of the meeting rooms were designed to meet both transparency and privacy requirements. Real climate data was collected to generate, through parametric design (in collaboration with SUBdV), a layer of blown up infographics with unexpected aesthetic outcomes. The data related to humidity / precipitation and winds is from Belo Horizonte, while the pressure data is global, generating different “clouds” effects on each floor.

Rupestrian + Technological Landscaping The landscape project involved biologist Luiz Gluck, who works in a pioneering and complex technological process. The plants of the “Cerrado” biome (rupestrian fields) are cloned and cultivated in vitro, with the ability to indicate subtle variations of air quality. The reproduction of the local species is also an innovative initiative in the social context, involving hundreds of families previously dedicated to extractivism in the hinterlands.

Café / Mineral Spices: The Café (restaurant) is a crucial space within Google’s culture, and the strong reference of Minas Gerais’ gastronomy was the starting point. Máximo Soalheiro, an important reference in Brazilian contemporary art, was invited to be responsible for the “Mineral Spce”instalation. Lined upon the Café’s shelves, the 2116 pots encompass the entire spectre of minerals found in Minas Gerais. Combined in different “recipes”, they result in 200 shades of an extraordinarily local and autoral color palette, assembled as a large periodic table containing the elements of the surrounding landscape.

Architects: Bruno Campos, Marcelo Fontes and Silvio Todeschi (BCMF)
Fernando Maculan and Mariza Machado Coelho (Mach)
Graphic Design: Hardy Design
Lighting Design: Atiaîa Design and LD Studio
Special Collaboration: SUBdV, Máximo Soalheiro and Luis Gluck

Projetos relacionados

  • Väla Gård
    Tengbom
  • Werbeagentur Werbewelt
    PHILIPP MAINZER OFFICE FOR ARCHITECTURE AND DESIGN
  • Responsability Investments AG
    Büronauten AG
  • Enea Headquarters
    Oppenheim Architecture
  • material-id
    Sven Philipp

Revista

Outros projetos por BCMF Arquitetos

Residência Esteves
Divinópolis
H3O
Belo Horizonte
Bar Stella Artois
Belo Horizonte
Candidatura Olimpíadas Rio 2016
Rio de Janeiro
Centro de Hóquei sobre Grama - Rio Pan 2007 - Complexo de Deodoro
Rio de Janeiro
Centro Nacional de Hipismo - Rio Pan 2007 - Complexo Esportivo de Deodoro
Rio de Janeiro