YH2

La Colombière

Sutton, Canada - 2015
16. junho 2017
Photo: Loukas Yiacouvakis (All photographs courtesy of v2com)

La Colombière is a refuge perched in the forest reminding us of bird huts.

Initially built as a small storage space by the first owner who was a lumberman, the shed was later rearranged into a forest refuge by its next owners. La Colombière (Dovery) thus represents the completion and third phase of this simple one-storey construction into a true retreat expanding on three floors.

Before (Photo: Loukas Yiacouvakis)
After (Photo: Francis Pelletier)

In an attempt to preserve the surrounding nature, the footprint of the building remained untouched. This new phase inspired itself from the natural growth of trees. The link of the tree/house to the soil remains the same while growing vertically and developing an aerial volume reminiscent of tree canopies.

Photo: Loukas Yiacouvakis

By following such principles, the extension was done without any trees being cut or heavy machinery, which could have spoiled the natural environment offered by the forest. Recalling the bark of the tall surrounding conifer, the exterior volume is covered in dark cedar.

Photo: Loukas Yiacouvakis

La Colombière’s vertiginous interior is a space painted all in white. Materials and structure of the previous phase are kept and uninterrupted so that the addition acts as an extension rather than an insertion.

Photo: Francis Pelletier

On the ground floor, a simple space with exposed structure offers a direct link between rooms and towards the forest’s soil. On the upper floors, each room opens into a vast vertical shaft punctured by an ultra light stairwell, an aerial structure. On the last floor, an exterior covered terrace acts as white perch from where one can admire the surroundings.

Photo: Francis Pelletier
Photo: Francis Pelletier
Photo: Francis Pelletier
Photo: Francis Pelletier

Related articles

Other articles in this category